MTB
PUBLICERAT: 2014-06-08   MTB Tävlingar

Västerås XC

Söndagen den 1 juni genomfördes den numera traditionella MTB-tävlingen Västerås XC i Rocklundas skogar bland drop, hällar och tuffa backar. Sammanlagt 132 cyklister från 26 klubbar vågade anta utmaningen.

Under det senaste halvåret har klubbens medlemmar arbetat med underhåll och utbyggnad av banan för att få en mer internationell stuk med mer backar och drop vilket uppskattades mycket av deltagarna. Vädrets makter var på vår sida med en klarblå himmel och en lagom temperatur vilket gjorde att banan var torr och riktigt snabb.

Dagens första startfält var P10-12, F10-12 och vår nya klass Prova-på 11-14. 28 ungdomar stod på startlinjen och väntade på startsignalen. En del var nervösa och en del lugna och skämtade med kompisarna. När signalen gick var det ett moln av ivriga cyklister som for iväg över fältet bort mot bron och vidare in i skogen ut på den 1,9 km långa banan. När ungdomarna kom in för varvning blev dom ivrigt påhejade av sina lagkamrater och familjer. Vid målgången kunde man se många inövade målgester och stolta leenden. Bra jobbat! I klassen F10-12 blev det en riktigt härlig spurtstrid där Emilia Ekström (1:a F10-12) var den starkaste och kom in bara 1 sekund före tvåan! Och Emilia Brangefält (3:a F10-12) kom inte många sekunder efter heller.

En stund senare var det dags för Nybörjare 6-10 år att ge sig i kast med en bana på 430 meter som skulle köras i 3 varv. Sammanlagt 27 ungdomar i de olika klasserna stod förväntansfullt uppställda på startlinjen. För många var det den första tävlingen någonsin och det märktes att det var pirrigt för många. Den yngsta deltagaren var VCKs Edvin Andersson som nyss hade fyllt 4 år! Det var full fart och glada påhejningar från alla åskådare när alla till slut passerade mållinjen, trötta och stolta.

Sedan var det dags för de äldre klasserna att köra den långa banan med de nya utmanande partierna. Först ut var Elit och Junior-klasserna där VCK hade fem deltagare (två till var anmälda men startade inte). Med två minuters mellanrum släpptes sedan andra startgrupper i väg med veteranerna, H30, H40 och H50; P15-16 och F15-16; P13-14 och F13-14; och sist de två sportklasserna HSport och DSport. Banan var kantad med åskådare på spektakulära platser med kamerorna i högsta hugg för att kunna fånga cyklisterna och kanske lära sig några knep. Tidigare år har det varit många punkteringar, men denna gången var det bara enstaka punkteringar och ett fåtal som bröt.

Alla gjorde fantastiska prestationer, men dom VCKare som utmärkte sig var Henrik Zetterberg (2:a H-Junior) och Erik Åkesson (1:a P15-16) som visade elit och veteraner hur banan skulle tas. Av veteranerna tog Staffan Ericsson (3:a H30) och Erik Olsson (3:a H40) pallplatser och i klassen P13-14 blev det en riktigt tuff spurtstrid mellan Jacob Ekström (1:a P13-14) och Emil Vendlegård (2:a P13-14). Det skilde bara 2 sekunder mellan grabbarna efter 40 minuters tuff cykling! Och även Henrik Grankvist tog en fin pallplacering (1:a H-Sport).

Sammanlagt var det 46 VCKare som körde och det blev sammanlagt 10 guldmedaljer, 6 silver och 6 brons. Den slutgiltiga resultatlistan kan hittas här.

Bra kört allihop och ett stort tack till alla funktionärer som ställde upp och gjorde den här tävlingen möjlig.Edvin Andersson, tävlingens yngsta deltagare. Foto Mikael Iremo. Erik Åkesson tätt följd av Jakob Hägglund och Adam Lindfors. Foto Mikael Iremo. Henrik Zetterberg attackerar rötterna. Foto Rickard Vikström. Emil Vendlegård tätt följd av Jakob Ekström vid de nya dropen vid Åsen. Foto Rickard Vikström. Albin Ahlbäck flyger över det nya trippelhoppet. Foto Rickard Vikström. Edwin Nerén flyger fram över rötterna. Foto Rickard Vikström. Wincent Wallinder droppar snyggt vid Åsen. Foto Rickard Vikström. Adam Lindfors hanterar rötterna utan problem. Foto Rickard Vikström. Emil Vendlegård är helt slut efter en tuff spurtstrid. Foto Mikael Iremo. Elias Norström flyter nerför Ahlbäcks drop. Foto Rickard Vikström. Pär Larsson passerar den trixigaste biten av trebackarna. Foto Rickard Vikström.
RSS Svenska Cykelförbundet
 • SCF behöver fler kommissarier – anmäl dig till vinterns viktigaste kurs 21 oktober, 2019
  Svenska Cykelförbundet bjuder in till kurs för blivande kommissarier i grenarna landsväg/cykelcross eller mountainbike/cykelcross. Kommissarien är cykelsportens motsvarighet till fotbollsdomare och det är oftast en spännande uppgift att tillsammans med tävlingsarrangören förbereda tävlingar och sedan vara med på plats och fatta beslut i olika situationer. Som kommissarie ser man till att cykeltävlingarna genomförs under säkra ... […]
 • Se hit alla tjejer – missa inte höstens inspirationsläger med Emma Johansson 14 oktober, 2019
  Är du tjej, äger en landsvägscykel och är mellan 15 och 17 år? Då kanske höstens inspirationsläger för unga cyklister på Grand hotel i Alingsås kan vara något för dig! Kanske är du redan tävlingscyklist och vill få inspiration och verktyg att ta dig vidare, eller så är du ensam tjej i din hemmaklubb och ... […]
 • Nyfiken på cykelgymnasium – här är höstens Öppet hus på NIU- och RIG cykel 7 oktober, 2019
  Är du ung, cyklist och vill satsa på studier, samtidigt som du utvecklas inom din idrott? Då kanske ett cykelgymnasium kan vara något för dig! Svenska Cykelförbundet (SCF) samarbetar med flera gymnasieskolor runt om i Sverige som erbjuder Nationell Idrottsutbildning med inriktning cykel (NIU Cykel). Skolorna som har intagning till hösten 2020 ligger i ... […]
 • Tre cyklister får Svenska spels elitidrottsstipendium 2019-2020 30 september, 2019
  Paracyklisten  Louise Jannering (bilden) landsvägscyklisten Hugo Forssell samt velodromcyklisten Frida Knutsson har tilldelats elitdrottsstipendiet 2019 och får 50 000 kronor vardera. Elitidrottsstipendiet är en del av Riksidrottsförbundets (RF) elitidrottsstöd till specialidrottsförbunden (SF) och delas i år ut till 75 elitidrottare från olika verksamheter. Urval av aktuella stipendiater har gjorts av elitidrottsavdelningens stipendiegrupp (Kina Westervall ... […]