Nyheter
PUBLICERAT: 2016-07-18   Nyheter

Mountainbike-SM 2016

Årets svenska mästerskap i mountainbike avgjordes i Värnamo 14-17 juli.

Torsdagen bjöd på XCE (Eliminering) för alla klasser. Banan var relativt enkel och möjliggjorde omkörningar nästan överallt. Kul, tyckte några. Ganska tråkig tyckte andra. Alla klubbens ungdomar gjorde bra ifrån sig under tidskvalet och samtliga gick vidare till delfinalheaten. Erik Åkesson (H Junior) och Isak Morberg (P10-12) var snabba nog att kvala in bland topp 10 i respektive klasser. Erik som 8:a och Isak som 9:a. I P10-12 var det 55 st startande, så Isak gjorde en riktigt bra prestation. I delfinalheaten där fyra tävlande gjorde upp om två platser till nästkommande heat tycktes VCK tyvärr abonnera på tredjeplatser, så alla utom Erik fick sätta sig på åskådarläktaren direkt efter första heatet i sina respektive klasser. Erik hängde med bra och avslutade som tvåa i B-finalen (6:e plats i resultatlistan).

Erik Åkesson

Erik Åkesson

En regnig fredag skapade utmanande halkiga XCO-banor (cross country) för ungdomar och veteraner. Banorna var till stor del maskinbyggda. Hopp, drop, pump-tracks, stenkistor och jobbiga backar avlöste varandra. De klubbåkare som klarade leran bäst denna dag var Tilde Ekström i F10-12 som kämpade sig in på en 13:e plats samt Isak Morberg som klarade en 22:a plats i den stora P10-12 klassen.

På lördagen höll sig regnet borta och de äldre ungdomarna, juniorer och seniorer fick en fin dag med behagligt kylig cykeltemperatur för sina XCO-tävlingar. Erik rullade in som 8:a i juniorklassen och Emil Vendlegård som 11:a i P15-16. Jakob Ekström kom knappt 3 minuter senare på en 20:e plats i samma klass.

Jacob Ekström

Jacob Ekström

Linus Ekström gjorde sin SM-debut i nybörjarklassen och tilldelades en stilig medalj.

Linus Ekström

Linus Ekström

Inför söndagens stafett hade klubbens räknekunniga ungdomar och föräldrar lusläst regelboken och lyckades pussla ihop tre lag. Visserligen fick man övertala familjerna Wallinder och Lindfors/Ericsson att svänga förbi Värnamo efter att Wincent, Willhelm och Alva kört U6 på asfalt. Men, det gjorde de så gärna. Landsvägsåkarna verkade trivas i skogen och alla lag gjorde bra ifrån sig och slutade på placeringarna 16, 22 samt 32. Jättekul att vi lyckades ställa upp med tre lag.

Som vanligt en jättetrevlig tävling. Fullständiga resultat finns här.