MTB
PUBLICERAT: 2014-05-11   MTB Tävlingar

Billingeracet

Lördagen den 10 maj gick Billingeracet, den första deltävlingen i Långloppscupen för MTB, av stapeln. Största utmaningen visade sig inte vara backarna utan leran.

11 taggade VCKare hade samlats i Skövde för att cykla 79 km terräng upp och nedför Billingen, platåberget som sticker upp ur Västgötaslättens platta landskap. Dagarna innan hade det kommit en del regn vilket visade sig ha satt sina spår i den senare delen av banan, men hela dagen var det fint väder och runt 12-13 grader varmt. Idealiskt väder för en tävling.

Det var 969 cyklister som startade i centrala Skövde för att börja med 150 höjdmeter rakt upp mot toppen av Billingen. Terrängen var fin men det blev en del köbildningar vid brantare passager på grund av det stora antalet cyklister. Efter en mil ungefär drogs fältet ut och man kunde börja trycka på i den vackra terrängen. Banan kantades av blommande körsbärsträd (sågs inte av alla, beror kanske på vad man koncentrerar sig på) och marken var torr och fin. Efter att ha cyklat nerför och sedan uppför Billingen igen så var man tillbaka vid målområdet för varvning.

Andra varvet började med en kul BMX-bana med härligt doserade kurvor och sedan 200 höjdmeter nerför Billingen. Min GPS visade 59 km/h som max när jag swischade nerför stigar och ängar. Efter 50 km kom man in i banans jobbigaste parti. Här var marken rejält blöt och mängder med lerhål varvades med några riktigt fina singeltrackspår. I 15 km slet man i leran och man hörde många starka ord från sina medtävlare om denna delen av banan. Till slut så gnisslade både bromsar, växlar, tänder och ögon av all leran innan man lyckades komma ut ur skogarna med rejält ömmande lår.

Sista 9 kilometrarna var dom längsta jag har varit med om. Kroppen värkte och man ville bara komma till mål. Men, den sista och kanske värsta utmaningen var kvar. 150 branta höjdmeter upp till målet genom den beryktade Strupen, en smal brant passage kantad med folk som hejade på och man bara var tvungen att cykla på trots lår som skrek att man skulle sluta. Det var rejält trötta cyklister som rullade över mållinjen.

Det var sammanlagt tre VCKare som körde sina första lopp i tävlingsklass och alla 11 gjorde riktigt bra prestationer även om några körde slut på sig. Dagens hjältar (hjältinnor) är Catina och Ulrika som körde sitt första fullstora långlopp med bravur. Bra kämpat tjejer!

Citat från dagen

”Förstår inte hur dom kunde få rum med så många kilometer på 7,9 mil.”

”Var hade dom hittat alla sura lerhål?”

”Kändes bra hela vägen utom dom sista 9 km.”

Resultat

Pojkar 13-14 år       17 km
19    Willhelm Wallinder    Västerås CK 1:01:15
Tom rad
Herrar Junior
   79 km
6    Henrik Zetterberg    Västerås CK 3:51:05
9    Kim Viklund    Västerås CK 4:12:12
11    Albin Ahlbäck    Västerås CK 4:54:51
 Tom rad
Herrar 40
79 km
23    Johan Helander    Västerås CK 3:38:47
63    Anders Skoglund    Västerås CK 3:59:32
73    Magnus Ahlbäck    Västerås CK 4:07:02
90    Lars Zetterberg    Västerås CK 4:28:37
 Tom rad
Damer 40
79 km
11    Catina Karlsson    Västerås CK 6:06:29
Tom rad
Damer Sport 79 km
9    Ulrika Ahlbäck    Västerås CK 6:07:07
Tom rad
Herrar Motion
79 km
29    Olle Spove    Västerås CK 4:16:26Catina och Ulrika, två lyckliga tjejer efter målgång. Lars går igenom loppet. Anders hade premiärtävlingen på hemmaplan. Henrik efter en bra prestation. En nöjd och lerig Magnus.
RSS Svenska Cykelförbundet
 • Medel kvar att söka från Idrottslyftet! 14 augusti, 2019
  Vill ni utveckla er barn- och ungdomsverksamhet? Rekrytera fler barn till cykelsporten? Vad har ni för tankar och planer inför hösten, kanske det har dykt upp idéer under sommarens träningar? Kom ihåg att ni kan ansöka om medel från Idrottslyftet för projekt som ni vill genomföra i år. Ansökan gör ni via applikationen ”Idrottsmedel” ... […]
 • Är du vår nästa förbundskapten MTB? 29 juli, 2019
  Svenska Cykelförbundet (SCF) söker ny förbundskapten MTB som med stor arbetsglädje och mycket driv vill vara med och ta svensk MTB till nästa steg. Är du den vi söker? Beskrivning av tjänsten förbundskapten – allmänt Vi söker dig som vill vara med och leda samt utveckla MTB-sporten och dess landslag i enighet med SCF:s ... […]
 • Riksidrottsförbundet satsar på cykel 5 juli, 2019
  Riksidrottsgymnasiet för Cykel i Skara är populärt. Söktrycket har i år, likt tidigare år, varit högt och de platser som skolan erbjuder idag har varit fyllda sedan länge. Nu har Riksidrottsförbundet (RF) beslutat att till Skolverket föreslå en utökning av platserna vid Cykelgymnasiet i Skara. – Detta är ett kvitto på att den utbildning ... […]
 • Aktuell information sommar – SCF kansli 25 juni, 2019
  Vecka 28-29 är bemanningen på SCF kansli begränsad och handläggningstiderna blir längre än vanligt. Cykelsverige fortsätter dock att rulla i högfart med svenska mästerskap, cuptävlingar och landslagsuppdrag. För dig som ska tävla, arrangera ett cykellopp eller administrera föreningsärenden har vi sammanställt några saker som påverkas av semestertiderna. Ta del av nedan och sprid gärna ... […]